Lepkie Pąki Kontra Źle Wysuszona Marihuana


sklep z nasionami marihuany

Skąd możesz wiedzieć, czy lepkie pąki, które kupujesz są wysokiej jakości?

Wielu konsumentów marihuany uważa, że lepka marihuana jest najwyższej jakości; jednak warto powiedzieć, że są dwa powody, dla których pąki mogą się lepić: albo marihuana jest wilgotna, albo po prostu została wysuszona zbyt szybko. Faktem jest, że „lepkość” bryłki może być przypisana dużej zawartości żywicy i trichomów (czyli jest to naprawdę dobry kwiat) LUB marihuana może być nadmiernie lepka z powodu zbyt szybko przeprowadzonego procesu konserwacji i wysokiej zawartości wody (słabej jakości marihuana). Jak możesz odróżnić tę różnicę i kupować tylko te dobre pąki? Czytaj dalej aby się dowiedzieć.

Różnica między dobrą, lepką marihuaną, a nieprawidłowo utwardzonymi pąkami

Ładna lepka bryłka może oznaczać, że hodowca poświęcił czas i zadbał, aby ją odpowiednio zakonserwować. Lepkość wynika z tego, że bryłka jest pokryta żywicznymi, lepkimi włoskami, które są bogate w terpeny i kannabinoidy.

Lepkość może być dobrą kwestią, jeśli marihuana była uprawiana we właściwy sposób. Jednak lepka bryłka może również oznaczać, że marihuana nie została dokładnie wysuszona i była jeszcze mokra i posiadała wysoki poziom wody lub wilgoci. W tym przypadku lepkość oznacza tylko słabszą bryłkę, która po wyschnięciu będzie tracić wodę, pozostawiając po całkowitym wysuszeniu mniejszą ilość dymu do palenia i podobny do siana aromat.

Znaczenie prawidłowej konserwacji marihuany

Prawidłowa konserwacja marihuany zaczyna się od odcięcia gałęzi pokrytych pączkami z rośliny we właściwym czasie, gdy ich produkcja trichomów osiąga szczytowy poziom. Po usunięciu z rośliny bryłki należy wysuszyć, co dodatkowo zwiększa ich moc. Dopóki pąki są utrzymywane w temperaturze około 60-70 ℉ i około 45-55% wilgotności, podczas procesu s szenia, niepsychoaktywne kannabinoidy w roślinie będą nadal przekształcać się w cząsteczki THCA (które kiedyś staną się THC po ogrzaniu).To właśnie sprawia, że ​​właściwie zakonserwowane pąki zyskują dodatkową moc. Utrzymywanie marihuany w temperaturze poniżej 70℉ podczas wysychania zapobiega również wysychaniu lub degradacji terpenów, blokując je w bryłce, aż znajdzie się ona w bongo czy jointcie.

Gdy bryłki wyschną wystarczająco, aby kwiaty były trochę chrupiące, a ich gałęzie pękały zamiast się zginać, czas przeprowadzić curing (konserwację).

Na ostatnim etapie procesu peklowania bryłki są odcinane z gałęzi i luźno pakowane w hermetyczne słoiki. Kiedy znajdują się w chłodnym, suchym miejscu, wilgoć z głębi kwiatu zaczyna rozprzestrzeniać się z powrotem na zewnętrzne liście. Słoiki są wietrzone lub „odbijane” kilka razy dziennie, aby uwolnić wilgoć i wpuścić tlen. Po czasie, od dwóch do ośmiu tygodni (lub więcej, w zależności od odmiany marihuany) bryłki są odpowiednio utwardzone i gotowe do użytkowania.

Zbieranie pąków, gdy ich trichomy osiągną maksymalną moc – a także ostrożna regulacja wilgotności, gdy dojrzewają przez tygodnie lub miesiące – może utrzymać świeżość i moc marihuany przez wiele miesięcy. Trichomy i terpeny są wtedy najmocniejsze. To właśnie wywołuje ten dobry, lepki zapach, który kochasz. Tak długo, jak trzymasz pąki szczelnie zamknięte i chronione przed światłem po zakupie, powinny one zachować swoją moc do samego końca. Chociaż wrzucenie dodatkowego pakietu nawilżającego do słoika z pąkami nie powinno zaszkodzić.

Odróżnienie źle wysuszonych pąków z dużą zawartością wody

Jak wspomnieliśmy powyżej, jest jeszcze jeden powód, dla którego marihuana może być lepka. Marihuana, która została zebrana zbyt wcześnie lub źle wysuszona, będzie lepka i wilgotna oraz posiadać będzie słabo rozwinięte terpeny i słaby profil smakowy przypominający siano.

Ze względu na to, że ta marihuana nie została odpowiednio wysuszona i zakonserwowana, terpeny i kannabinoidy nie zostały dobrze zakonserwowane w roślinie. To skutkuje ich słabszymi efektami. Mokre pąki jest ciężko zmielić, co powoduje powstanie marihuany, która pali się nierównomiernie. Ze względu na dodatkową wilgoć mokre pąki mogą być również pożywką dla pleśni i bakterii. Wreszcie, mokre pąki to po prostu strata pieniędzy. Mokra marihuana traci wodę w miarę wysychania, pozostawiając ich właścicielowi każdego dnia coraz mniej do palenia.

Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby sprawdzić, czy kupowane przez Ciebie pąki są odpowiednio lepkie, czy też po prostu zawierają zbyt wysoką ilość wody i wilgoci.

Test polegający na ściskaniu

Prawidłowo utwardzone pąki powinny być sprężyste i lekko uginać się pod przyciskiem. Oznacza to, że wilgoć rozprowadziła się równomiernie po całym kwiatku, nie nasycając go. Mokra marihuana nie będzie gąbczasta; zamiast tego, uda ci się ją po prostu zgnieść.

Test polegający na rozcieraniu

Prawidłowo wysuszony, lepki pączek łatwo pęka kiedy rozcierany jest między palcami. Pąki powinny się delikatnie rozpaść. Natomiast jeśli je zgnieciesz, są nadal mokre.

Test zapachu

Wiesz, że twój pączek jest dobry, jeśli z torebki lub słoika wydobywa się kuszący aromat świeżych terpenów. To jest sygnał, że te terpeny były w stanie się odpowiednio rozwinąć i pozostały w roślinie. Z drugiej strony, mokra marihuana będzie pachnieć pachnieć stęchlizną, wilgocią lub słabym zapachem siana, który mówi, że terpeny nie były w stanie się odpowiednio zakonserwować. Zamiast tego na ich miejscu dojrzewają bakterie lub pleśń.

Test lepkości

Kiedy dotkniesz dobrej marihuany, to doświadczenie powinno przypominać dotknięcie świeżego soku lub syropu. To lepkie, słodkie uczucie to cała żywica pochodząca z dojrzałych wosków, które rozpływają się na palcu od gorąca. Mokre zioło może być lepkie w dotyku, ale nie przyklei się do twoich palców. Jeśli czujesz, jakbyś dotknął świeżo wytartego blatu a nie miodu, twoje zioło nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © 420THC.pl - czyli kultura marihuany, konopi 420 w Polsce i na świecie.