Technicznie rzecz biorąc, możesz palić łodygi konopi. Ale czy powinieneś? Nie. Po prostu nie warto. Jest mało prawdopodobne, że doświadczysz jakiegokolwiek psychoaktywnego efektu palenia łodyg trawki, ponieważ zawierają one bardzo mało, jeśli w ogóle, trichomów (drobnych narośli, które wytwarzają większość kannabinoidów i terpenów występujących w roślinie marihuany). Ponadto, mówi się, że mają bardzo zły smak.
Istnieją jednak inne zastosowania łodyg marihuany, takie jak dodawanie ich do produktów spożywczych, nalewek i knotów konopnych.
Czym są łodygi marihuany?
Łodygi marihuany to patyczkowata część rośliny konopi przymocowana do kwiatu. W zależności od odmiany i jakości konopi, które kupujesz, możesz otrzymać więcej lub mniej łodygi konopi przymocowanej do pąka.
Łodygi konopi zawierają minimalne ilości głównych kannabinoidów kannabidiolu (CBD) i tetrahydrokannabinolu (THC).
Czy można palić lub jeść łodygi marihuany?
Chociaż technicznie możliwe jest palenie lub jedzenie łodyg marihuany, nie daje to żadnych korzyści, ponieważ zawierają one bardzo mało kannabinoidów. Istnieją jednak pewne potencjalne zagrożenia, które sprawiają, że palenie lub jedzenie łodyg na surowo nie jest warte zachodu.
Potencjalne zagrożenia
Łodygi marihuany są bardziej włókniste niż kwiaty. Z tego powodu łodygi palą się goręcej i szybciej niż kwiaty, co skutkuje większą ilością dymu. Użytkownicy zgłaszali, że ten dym może powodować pewne niepożądane skutki uboczne, w tym:
• Silny ból głowy,
• Kaszel,
• Ból gardła,
• Ból brzucha,
• Nudności,
• Ponadto łodygi marihuany mają zły smak. Ostatecznie najlepiej jest wykorzystać łodygi marihuany w innym celu (więcej na ten temat poniżej).
Alternatywne zastosowania łodyg marihuany
Zanim cokolwiek zrobisz z łodygami marihuany, musisz je dekarboksylować. Dekarboksylacja to reakcja, która aktywuje kannabinoidy w roślinie konopi i zachodzi, gdy konopie są wystawione na działanie ciepła lub światła, np. podczas pieczenia lub palenia.
Aby dekarboksylować łodygi konopi, rozłóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piecz łodygi w piekarniku w temperaturze 225 stopni Fahrenheita (107 stopni Celsjusza) przez około 45 minut. Po upieczeniu możesz ich użyć do:
1. Produktów spożywczych.
Łodygi można wykorzystać do zrobienia masła konopnego, masła z dodatkiem konopi, używanego do pieczenia w celu wyrobu produktów spożywczych. Masło konopne zrobione z łodyg konopi będzie znacznie mniej mocne niż gdybyś zrobił je z kwiatów. Po zrobieniu masła konopnego możesz użyć go w wielu przepisach.
2. Herbata.
Aby zrobić herbatę z łodyg konopi, zmiel około jednej łyżeczki. Następnie wsyp zmielone łodygi do dyfuzora do herbaty i pozostaw je we wrzącej wodzie na około 10 minut.
Jeśli nie masz dyfuzora do herbaty, możesz po prostu zostawić zmielone łodygi w garnku z wrzącą wodą i przelać ją przez sitko lub gazę przed wypiciem.
Ponieważ łodygi konopi nie smakują tak dobrze, możesz dodać do herbaty słodzik lub trochę miodu.
3. Nalewki.
Upewnij się, że używasz zdekarboksylowanych łodyg konopi. Możesz również podwoić ilość używanych łodyg konopi, ponieważ zawierają one znacznie mniej kannabinoidów. Po zrobieniu nalewki dodaj ją do jedzenia i napojów lub zakraplaj na język, aby uzyskać szybsze efekty.
4. Środki miejscowe.
Łodygi konopi można również nasączyć olejem kokosowym, aby uzyskać środki miejscowe, takie jak balsamy i pomadki do ust. Miejscowe preparaty z konopi mogą być stosowane w leczeniu wielu różnych schorzeń, takich jak trądzik i bóle artretyczne.
5. Koktajle.
Istnieją dwa proste sposoby na przygotowanie koktajli z dodatkiem łodyg konopi.
Możesz zmielić kilka zdekarboksylowanych łodyg konopi i dodać je bezpośrednio do alkoholu w koktajlu, aby go nasycić. Alternatywnie możesz zrobić nalewkę i dodać kilka kropli do koktajlu.
6. Knoty konopne.
Knoty konopne są idealne, jeśli nie chcesz wdychać butanu z zapalniczki podczas palenia marihuany!
Podsumowanie
Palenie łodyg marihuany nie jest idealne. Palenie łodyg nie daje żadnych korzyści, ale ma wiele wad. Możesz doświadczyć niekorzystnych skutków ubocznych, mało prawdopodobne jest, że doświadczysz jakichkolwiek efektów psychoaktywnych, a one po prostu źle smakują.
Jednak łodygi konopi mają inne zastosowania, takie jak robienie nalewek, produktów miejscowych, produktów spożywczych i knotów konopnych, ponieważ te metody mogą ekstrahować kannabinoidy, które w przeciwnym razie są łatwo tracone podczas palenia. Jeśli masz jakieś łodygi konopi, najlepiej byłoby wypróbować te pomysły zamiast próbować je palić.